Πανελλήνιες Ιούνιος 2024

Αναδημοσιεύω τα σημερινά θέματα της Φυσικής των υποψηφίων του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου

*Λύσεις θα δημοσιευτούν αργότερα!

🎯 Σχολιασμός θεμάτων Φυσικής Προσανατολισμού 2024

✔️ Τα σημερινά θέματα Φυσικής κρίνονται αρκετά απαιτητικά σε σχέση με τα θέματα των τελευταίων ετών. Εξετάζουν ένα μεγάλο εύρος της ύλης, χωρίς όμως να έχουν την κατάλληλη διαβάθμιση. Ο χρόνος επίλυσης των θεμάτων σήμερα δεν θα είναι επαρκής ακόμα και για τους καλά προετοιμασμένους και ψύχραιμους μαθητές.

✔️ Το θέμα Α εξετάζει θεωρία, έχει φραστικές παγίδες που θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε μαθητές με συσσωρευμένο άγχος και κρίνεται δυσκολότερο από το αντίστοιχο θέμα του 2023.

✔️ Το θέμα Β συνολικά κρίνεται μέτριας δυσκολίας, το Β.1 και Β.2 είναι συνδυαστικά θέματα Κβαντομηχανικής με άλλα κεφάλαια της ύλης με ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών στην εκφώνηση τους. Το Β.3 κρίνεται εκτός φιλοσοφίας του Β θέματος και η επιτροπή θα μπορούσε να το αποφύγει, το επέλεξε μόνο με στόχο την εξέταση της Μηχανικής Στερεού σώματος.

✔️ Το θέμα Γ είναι ένα θέμα που εξετάζει το κεφάλαιο των κυμάτων, μέσα από μια εκτενή εκφώνηση που μπορεί να μπερδέψει τους μαθητές, καθώς υπάρχει «βομβαρδισμός» πληροφοριών. Ειδικότερα το ερώτημα Γ.2 είναι ερώτημα εκτός λογικής του Θέματος Γ καθώς ζητείται απόδειξη.

✔️ Το θέμα Δ είναι ένα κλασικό θέμα που εξετάζει το κεφάλαιο των ταλαντώσεων και του Ηλεκτρομαγνητισμού. Κρίνεται απαιτητικό σε σχέση με την διαχείριση του χρόνου, έχει βέβαια την απαιτούμενη διαβάθμιση ως αυτόνομο θέμα. Απαιτεί μεγάλη προσοχή στις εκφωνήσεις των επιμέρους ερωτημάτων του και γνώσεις από τις μικρότερες τάξεις του Λυκείου (ηλεκτρικά κυκλώματα).

Επιμέλεια σχολίου:

κ.Βασιλάκης Γιώργος

Δρ.Καραδημητρίου Μιχάλης κ.Κλεινάκης Βαγγέλης κ.Σηφάκης Μάνος κ.Χατζάκη Ελένη #frontistiriteam

Καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά!