Ήρθε η ώρα της τελικής εξέτασης! Πανελλήνιες 2015

panellinies-PhysicsΚαι κάπου εδώ το ταξίδι της Φυσικής Κατεύθυνσης φτάνει στο τέλος, το πρωί της Παρασκευής θα έχετε μπροστά σας τα τέσσερα Θέματα που θα πρέπει να δουλέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα πλαίσια μιας τρίωρης εξέτασης. Αναγνωρίζω την δυσκολία του εγχειρήματος καθώς και την «φόρτιση» σας αφού η Φυσική είναι το τελευταίο υποχρεωτικό μάθημα των εξετάσεων.

Γνωρίζω τον «φόβο» που διακατέχει τους περισσότερους από εσάς για το μάθημα της Φυσικής, καθώς και τους «μύθους» που κατά καιρούς ακούμε για την Φυσική στις Πανελλήνιες. Η ιστορία θέλει στο Δ Θέμα αλυσίδες, σχοινιά και τροχαλίες να κρατούν σώματα σε στατική ισορροπία, σειρήνες να βουίζουν κινούμενες προς ακίνητο παρατηρητή που πασχίζει να θέσει σε ταλάντωση μια σφαίρα που κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει και ράβδους να πέφτουν αρθρωμένες σε τυχαίο σημείο! Η ιστορία θέλει το Β Θέμα να στέκει αμίλητο γεμάτο παγίδες με πρίσματα βυθισμένα σε νερό με το φως στο εσωτερικό τους να παθαίνει ολική εσωτερική ανάκλαση και άλλα περίεργα…Η ιστορία θέλει την επιτροπή θεμάτων να βασανίζει τους υποψηφίους μας… Προφανώς και αστειεύομαι!

Η χρονιά που περάσαμε μαζί μέσα στην τάξη, αλλά και στην ιστοσελίδα αυτή πρέπει να μας διδάσκει μόνο ένα πράγμα:

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.[…] Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου. […]

Στην χρονιά που πέρασε έχετε διδαχθεί και έχετε δουλέψει πράγματα αρκετά δυσκολότερα από αυτά που διαπραγματεύονται τα Θέματα Φυσικής Πανελληνίων. Άρα «τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τις ράβδους, τροχαλίες, ελατήρια και πρίσματα» να μην τα φοβηθείτε ούτε μια στιγμή το πρωινό της Παρασκευής.

Ο μόνος εχθρός σας είναι ο πανικός, καθώς σας κάνει να βλέπετε με λάθος τρόπο τα ζητούμενα. Συνιστώ ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση! Μπορείτε να τα καταφέρετε γιατί δουλέψατε όλη την χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Οι τελευταίες συμβουλές μου για την επανάληψη:

  • Να διαβάσετε την θεωρία από το σχολικό βιβλίο ξανά, ώστε να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι κατέχεται όλες τις έννοιες και τύπους που θα χρειαστούν. Το Α θέμα σχεδόν πάντα βρίσκεται μέσα στο σχολικό βιβλίο σας,
  • Να δείτε ξανά τις βασικές μεθοδολογίες που έχετε μάθει ανα κατηγορία ασκήσεων (π.χ. Απόδειξη ότι ένα σώμα εκτελεί Α.Α.Τ. , Κύκλωμα L-C , σύνθεση, Διάδοση φωτός, Στιγμιότυπα στα κύματα, Κύλιση χωρίς ολίσθηση, Ροπές αδράνειας, ενεργειακά εργαλεία, Κρούσεις, Doppler κλπ )
  • Να λύσετε μια χαρακτηριστική άσκηση ανά κεφάλαιο ώστε να δείτε τις βασικές τεχνικές ( μπορείτε να ανατρέξετε στα Διαγωνίσματα της χρονιάς που πέρασε)
  • Να μην ασχοληθείτε με σύνθετα ζητήματα και έννοιες που θα σας αγχώσουν και θα σας φέρουν πανικό. Ο πανικός δεν βοηθάει.

Οι τελευταίες συμβουλές για την ώρα της εξέτασης:

  • Δεν αγχώνομαι ότι σχήμα και αν δω στα θέματα. Είναι χαρακτηριστικό να πανικοβάλλεστε από την αρχή για το σχήμα του Θέματος Δ και να μην μπορείτε να λειτουργήσετε στο Θέμα Α. Ξεχάστε το Δ όταν δουλεύεται με τα υπόλοιπα θέματα.
  • Το Θέμα Α είναι το πρώτο μαξιλαράκι των 25 μονάδων, διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και τις προτεινόμενες απαντήσεις, μην βιαστείτε να απαντήσετε, ελέγξτε αν κάποιες απαντήσεις απορρίπτονται. Δώστε προσοχή σε κάθε λέξη της εκφώνησης. Γράψτε τις σκέψεις σας στο πρόχειρο, ώστε να έχετε καλύτερη εποπτεία της κατάστασης.
  • Το Θέμα Β ξέρω ότι βασανίζει αρκετούς από εσάς. Διαβάστε καλά την εκφώνηση του και το ζητούμενο, κάντε σχήμα αν χρειαστεί και σκεφτείτε απλά και όχι σύνθετα. Αν κάτι δεν σας βγαίνει αφήστε το για αργότερα και προχωρήστε ώστε να δουλέψετε το Θέμα Γ.
  • Το Θέμα Δ συνήθως είναι σύνθετο, αλλά γίνεται εύκολο αν το «σπάσουμε» σε απλούστερα κομμάτια. Βασική αρχή να έχετε τουλάχιστον 1 ώρα για το Θέμα Δ και να κάνετε απλές σκέψεις!
  • Μην κάνετε «άκυρες σκέψεις» και υπολογισμούς μορίων την ώρα της εξέτασης. Τα μόρια και οι βάσεις δεν σας αφορούν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και κάθε σκέψη – υπολογισμούς δεν βοηθάει. Μην ξεχνάτε ότι χιλιάδες παιδιά γράφουν τα ίδια θέματα και κρίνονται στο σύνολο των μαθημάτων που εξετάστηκαν.

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ σε όλους και όλες μόνο Επιτυχία, ο δάσκαλος θα κατέβει στον επόμενο σταθμό από το τραίνο της ζωής σας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φτάνει η στιγμή να πούμε αντίο. Το ταξίδι σε λίγες μέρες θα είναι δικό σας, θα είναι το ταξίδι που είχατε σχεδιάσει και ονειρευτεί όταν ξεκινούσατε την θερινή προετοιμασία ένα χρόνο πριν. Αλλά ακόμα και αν δεν είναι, αυτή η διαδρομή μας έκανε όλους σοφότερους και καλύτερους. Εγώ έμαθα πολλά από κάθε μαθητή και μαθήτρια μου, εύχομαι να σας βοήθησα ώστε να γίνεται και εσείς «σοφότεροι».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s