Η θέση της Φυσικής στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο για την Παιδεία

Quotation-Richard-P-Feynman-simplicity-great-physics-beauty-nature-Meetville-Quotes-71022Με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου για την μεταβατική περίοδο των επόμενων 2 χρόνων καταθέτω κάποιες σκέψεις παρακάτω.
Η Φυσική από βασικό μάθημα Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης περιορίζεται σε μάθημα Κατεύθυνσης για τις Θετικές Επιστήμες και Ιατρικές με την ταυτόχρονη κατάργηση του μαθήματος Φυσικής Γενικής Παιδείας.
Η δυνατότητα εισαγωγής σε σχολές Πληροφορικής – Επιστήμης Υπολογιστών χωρίς βασικές γνώσεις Φυσικής είναι ανεξήγητη. Για παράδειγμα αναφέρω ότι σε ένα Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών η Φυσική είναι μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών, ενώ ταυτόχρονα οι εισακτέοι δεν έχουν κάνει Φυσική στην Γ Λυκείου. Ταυτόχρονα δεν τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν τμήματα του Θετικού Προσανατολισμού σπουδών. Επίσης η εισαγωγή σε Παιδαγωγικά τμήματα χωρίς βασικές γνώσης Φυσικής είναι επίσης ανεξήγητο αν σκεφτεί κανείς ότι οι δάσκαλοι στα σχολεία καλούνται να διδάξουν έννοιες Φυσικής μέσα από πειραματικές διαδικασίες.

Η ύλη της Φυσικής στο Λυκείου είναι ξεκομμένη από την εξέλιξη της επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια καθώς περιορίζεται σε διδασκαλία Κλασσικής Μηχανικής και μόνο. Παράλληλα με την ύλη της Β Λυκείου καταργήθηκε η διδασκαλία βασικών γνώσεων Ηλεκτρομαγνητισμού που είναι απαραίτητες για τις περισσότερες σχολές Θετικού προσανατολισμού. Συνέπεια του παραπάνω, ο κίνδυνος οι μαθητές που σήμερα ολοκληρώνουν την Β Λυκείου να τελειώσουν το Λύκειο χωρίς να έχουν διδαχθεί φαινόμενα Ηλεκτρομαγνητισμού που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα καθώς έχουν πλήθος εφαρμογών. Η κατάργηση της Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου, του μοναδικού μαθήματος Σύγχρονης Φυσικής στο Λύκειο οδηγεί σε μια γενιά μαθητών που θα ακούν για την Πυρηνική Ενέργεια μόνο από την τηλεόραση.
Φοβάμαι ότι για ακόμα μια φορά η συζήτηση για το περιεχόμενο του Λυκείου θα γίνει συζήτηση συντεχνιακού χαρακτήρα. Αντί να νομοθετεί η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου με στόχο την ουσιαστική και ολοκληρωμένη εκπαίδευση αφήνει την αίσθηση ότι νομοθετεί με στόχο την στήριξη της μίας ή της άλλης ειδικότητας. Το ζητούμενο δεν είναι οι ώρες διδασκαλίας της Φυσικής ή της Χημείας ή των Μαθηματικών κλπ. , αλλά το περιεχόμενο σπουδών του Λυκείου, τα εφόδια που παρέχει στους αυριανούς φοιτητές των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Είναι πραγματικά ευκαιρία να αλλάξει ριζικά το δημόσιο σχολείο, να αναβαθμιστεί μέσα από σοβαρά προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν σε όλα τα παιδιά την δυνατότητα να παλέψουν για τα όνειρα τους. Αν σε 2 χρόνια θέλουμε μια νέα σχέση Λυκείου – Πανεπιστήμιου πρέπει από σήμερα να αρχίσει ο διάλογος για το «Νέο Λύκειο» και το «Νέο Σύστημα εισαγωγής».
Η θέση των θετικών επιστημών στο νέο Λύκειο θα πρέπει να εξεταστεί σε άλλη βάση ακολουθώντας διεθνείς καλές πρακτικές. Η Φυσική δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο «φόβος και ο τρόμος» για τα παιδιά. Αυτός ο θαυμαστός κόσμος της επιστήμης μας θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Λύκειο με ένα άλλο τρόπο που θα φέρνει τα παιδιά κοντά στην Φυσική, κοντά στην παρατήρηση, το πείραμα και την ανάλυση των ιδεών της. Η μεγάλη αναγκαιότητα για την επόμενη περίοδο είναι ο διάλογος μέσα στην κοινότητα των Φυσικών επιστημών για το περίγραμμα της διδασκαλίας της Φυσικής στην μέση εκπαίδευση, αλλά και την μέθοδο διδασκαλίας της.

2 comments on “Η θέση της Φυσικής στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο για την Παιδεία

  1. Έυστοχες και περιεκτικές οι παρατηρήσεις σας. Συμφωνώ σε όλα και να προσθέσω επίσης ότι πρέπει να δοθεί βάρος και στην διδασκαλία της Θεωρίας της Εξέλιξης των Ειδών στην Βιολογία.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s