Τελικό Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου 2014!

Δημοσιεύω το τελικό επαναληπτικό διαγώνισμα της Φυσικής Α Λυκείου που έγραψαν οι μαθητές μου.

Τελικό Α Λυκείου – Μάης 2014

*Το διαγώνισμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον συνάδελφο Νίκο Καραλάκη.

Και οι πρόχειρες λύσειςΤελικό Α Λυκείου – Μάης 2014 – Λύσεις

 

23 comments on “Τελικό Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου 2014!

  1. Κύριε Καραδημητρίου, τα διαγωνίσματά σας μου αρέσουν πολυ. Έχω μία ερώτηση στο θέμα Δ. Στη θέση Χ2 η u=0, η F=0 και υπάρχει Τστ. Το σώμα θα ξεκινήσει; Ευχαριστώ, Ελένη Α’ Λυκείου

    Μου αρέσει!

    • Καλή η απορία σου Ελένη, η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να τεθεί και έτσι αν βέβαια έδινα τον συντελεστή στατικής τριβής εκεί. ίσως θα πρέπει να κάνω μια αλλαγή στην άσκηση την επόμενη χρονιά. Εσύ να θεωρήσεις ότι ξεκινά κανονικά !

      Μου αρέσει!

  2. Στο Τελικό διαγώνισμα της Α
    Βλέπεις σε παρακαλώ το Δ θέμα γ και δ γιατί κάτι δεν μου πάει καλά. Πώς θα ξεκινήσει το σώμα αφού έχει ήδη σταματήσει και υπάρχει τριβή άν η F δεν την ξεπεράσει πρώτα ; Επίσης η κίνηση αριστερά στο διάγραμμα θα έπρεπε να είχε χ που θα μειωνόταν. .
    Πάντως σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι την δουλειά σου .Καλή δύναμη .
    Με εκτίμηση
    Στάθης Κλήμης

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Καλησπέρα Στάθη, απάντησα και πριν λίγο σε αυτό. Ίσως για το θέμα της Στατικής Τριβής να πρέπει να επαναδιατυπωθεί το ερώτημα, σε πρώτη φάση ας θεωρήσουμε ότι ξεκινά.

      Δεν καταλαβαίνω το ζήτημα για την κίνηση αριστερά από το διάγραμμα, αν μπορείς επαναδιατύπωσε.

      Μου αρέσει!

      • Καλησπέρα Μιχάλη.Θα ήθελα να σου εκφράσω καλοπροαίρετα 2 απορίες σχετικά με τα θέματα:α.στο θέμα Β3 (μηχανή Atwood), το σώμα Σ1 κατέρχεται;
        (το Σ1 έχει μικρότερη μάζα από το Σ2) β.στο θέμα Δ,στη θέση x2 το σώμα ακινητοποιείται στιγμιαία.Στη συνέχεια δεχόμενο δύναμη F<0, πώς συνεχίζει να κινείται προς τα θετικά του άξονα?

        Μου αρέσει!

      • Μιχάλη στο τελευταίο εννοώ ότι αν η F γίνει αρνητική και τελικά ξεκινήσει το σώμα αριστερά πλέον , το διάγραμμα της πρέπει να »γυρίσει ΄΄ προς τα πίσω στο χ ..

        Μου αρέσει!

      • Στάθη έχεις προφανώς δίκιο για αυτό που λες, ήταν κάτι που δεν υπολογίσαμε στο «πάθος» μας να φτιάξουμε τα νούμερα της άσκησης.

        Στην νέα εκδοχή της άσκησης, ύστερα από την ανανέωση των θεμάτων χτες, δεν μηδενίζεται η ταχύτητα στην θέση x3 , έτσι ώστε η δύναμη να το επιβραδύνει.

        Δες την νέα εκδοχή.

        Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Συνάδελφε Μιχάλη,
    στο Β3 δεν μπορεί (χωρίς την ύπαρξη άλλης δύναμης) το Σ1 να κατεβαίνει με επιτάχυνση. Μάλλον, ήθελες να πεις ότι το Σ2 κατεβαίνει.
    Στο Δγ, εφόσον το διάγραμμα το x (όπως φαίνεται κι από την εκφώνηση) παριστάνει θέση, αν ξεκινούσε μετά τη θέση x3 (που δεν ξεκινά), θα έπρεπε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση (αφού πλέον η F αρνητική), άρα η θέση να μειώνεται (αυτό εννοεί ο Stathis).
    Ευχαριστώ.

    Μου αρέσει!

  4. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τον όμορφο ιστότοπο και τη ποιότητα των θεμάτων.

    Ξεκίνησα να λύσω τα θέματα ως επανάληψη για τις προαγωγικές εξετάσεις που δίνω σε περίπου 2 εβδομάδες.

    Θα μπορούσατε να δημοσιεύσετε λύσεις στα θέματα ώστε να μπορώ να κάνω αυτοδιόρθωση;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Μου αρέσει!

  5. Καλημέρα σε όλους, ευτυχώς που υπάρχει η δυνατότητα του σχολιασμού των αναρτήσεων, για να μπορώ να διορθώνω λάθη και παραλείψεις.

    Η αλήθεια είναι ότι το διαγώνισμα αυτό φτιάχτηκε αρκετά γρήγορα και κάποια πράγματα δεν τα προσέξαμε, ειδικά στο Δ θέμα, γιατί τα άλλα λάθη (π.χ. Β3) ήταν λάθη τυπογραφικά.

    Συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις στο Δ και άλλαξα τα ερωτήματα της εκφώνησης, όπως και το διάγραμμα της δύναμης – θέσης.

    * Θα προσπαθήσω να δημοσιεύσω τις λύσεις σε ηλεκτρονική μορφή για τους μαθητές μας που τις αναζητούν.

    Μου αρέσει!

      • Μά είτε είναι επιταχυνόμενη η κίνηση είτε υπάρχει ακινησία, οι τάσεις δέν είναι οι ίδιες; Αφού από τή θεωρία ξέρουμε ότι τό ιδανικό νήμα ΠΑΝΤΑ ασκεί στά άκρα του τάσεις ίσου μέτρου.

        Μου αρέσει!

      • Λοιπόν, γενικά αυτό που γράφεις είναι σωστό και το αποδεικνύεται με την χρήση του 2ου και 3ου Νόμου. Στην Γ Λυκείου προσεγγίζουμε το πρόβλημα με την τροχαλία να έχει βάρος ( άρα να εκτελεί στροφική κίνηση) και εκεί βρίσκουμε διαφορετικές τιμές για τις Τ1 και Τ2 αφού υπάρχουν οι Τ1 ‘ και Τ2’ στην περιφέρεια της τροχαλίας.
        Το πρόβλημα που λύνουμε στην Α Λυκείου έχει πολλές παραδοχές και επιλέγω να θεωρώ «σιωπηλά» την περιστροφή της ράβδου ώστε να μην μείνει η εικόνα των ίδιων τάσεων στα παιδιά που είναι λάθος για την περίπτωση της Γ.

        Μου αρέσει!

  6. Πάρα πολύ ωραίο διαγώνισμα, όμως έχω μιά απορία: τό θέμα Α2 χρειάζεται γνώσεις παραγώγων γιά νά απαντηθή. Πώς θά μπορέσουν νά τό λύσουν μαθητές α΄λυκείου;;

    Μου αρέσει!

  7. Στό θέμα Β2, μήπως θά πρέπει νά διευκρινισθή ότι συναντιούνται στό μέσο τής μεταξύ τους αποστάσεως, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ;;; Διαφορετικά, προκύπτουν δύο διαφορετικές χρονικές περιπτώσεις, μία άν συναντηθούν στό μέσο καί τό εκτοξευόμενο σώμα ανεβαίνει ( t= (Uo – sq(Uo^2 – gh))/g ) καί μία όταν κατεβαίνει ( t = (Uo + sq(Uo^2 – gh))/g ) καί καμμία από αυτές δέν είναι η αληθινή λύση, η t = Uo/g .

    Μου αρέσει!

  8. Καλημέρα. Θα μπορούσε στο Β3 να μην αναφέρεται ότι η τροχαλία είναι αβαρής (εξάλλου, δεν είναι απαραίτητο στη λύση της άσκησης η τροχαλία να έχει μηδενική μάζα).

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε