1ο Διαγώνισμα Κύματα

wave_interferenceΎστερα από τα 4 Πρόχειρα Τεστ στα Κύματα, δημοσιεύω το φετινό Διαγώνισμα που έδωσα στους μαθητές μου στο Κεφάλαιο των Κυμάτων.

Κύματα – Δεκέμβρης 2012

Το Διαγώνισμα είναι στο επίπεδο των Πανελληνίων Εξετάσεων, αλλά με λίγη ψυχραιμία και καλή ανάγνωση των εκφωνήσεων μπορεί να επιλυθεί.

8 comments on “1ο Διαγώνισμα Κύματα

  1. Καλημερα, μηπως υπαρχει λαθος στο 4ο θεμα?στο γ και στο ε ερωτημα?αν οχι υπαρχει περιπτωση να μου δωσεις τις λυσεις ή περιπου συμβουλες για το πως να κινηθω?

    Μου αρέσει!

    • Για το ερώτημα (γ) αυτό που έχεις να κάνεις είναι απλά ένα στιγμιότυπο στο ευθύγραμμο τμήμα (ΚΖ) την χρονική στιγμή 1,75 s. Ακολουθείς την γνωστή διαδικασία για το στιγμιότυπο τρέχοντος κύματος, αφού σου λέει ότι μόνο το ένα κύμα επιδρά στην ταλάντωση των σημείων. Εύκολα από το στιγμιότυπο βλέπεις τον αριθμό των σημείων που βρίσκονται σε ακραία θέση.

      Για το ερώτημα (ε): Εδώ υπάρχουν πάλι διάφορα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Αν βρεις τον αριθμό των υπερβολών ακυρωτικής συμβολής που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο πηγές ( με τον γνωστό τρόπο) τότε εύκολα μπορείς αν τις σχεδιάσεις να δεις πόσες από αυτές τέμνουν το (ΚΖ).

      Μου αρέσει!

    • Καλημέρα και Καλή Χρονιά σου εύχομαι.

      Λοιπόν, το σημείο Ζ εκτελεί 2,5 ταλαντώσεις και ακινητοποιείται άρα είναι σαφές ότι μιλάμε για σημείο αποσβεστικής συμβολής. Σε σχέση με την διαφορά των δρόμων ισχύει ότι |r1 – r2| = 2,5λ. Αν είσαι προσεκτική στην εκφώνηση θα δεις ότι η ταχύτητα διάδοσης μπορεί επίσης να βρεθεί εύκολα γιατί στον χρόνο t1 έχει διανύσει το κύμα την απόσταση d ανάμεσα στις δύο πηγές.

      Μου αρέσει!

  2. Γεια σας,
    Θα ήθελα να ρωτήσω στο 4ο θέμα λέτε στα παραπάνω σχόλια πως τη στιγμη t1 εχει διανύσει απόσταση ΚΛ.. Στην εκφώνηση της ασκησης εγω καταλαβαινω πως το κυμα εχει διανύσει αποσταση ΚΛ την χρονικη στιγμη t1 + το χρόνο που χρειάζεται να κάνει 2,5 ταλαντώσεις. Μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε τι καταλαβαίνω λάθος; Ευχαριστώ!

    Μου αρέσει!

  3. αφου το σημειο Ζ δε γνωριζουμε αν βρισκεται πανω στην ευθεια Π1Π2 ποια αλλη σχεση, περα απο την r2-r1=2,5, θα χρησιμοποιησουμε για να βρουμε τα r1,r2 ;; ευχαριστω!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε