Διαγώνισμα Γ Λυκείου – Ταλαντώσεις

Δημοσιεύω το φετινό μου Διαγώνισμα στο 1ο Κεφάλαιο της Φυσικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου. Διαγώνισμα στο επίπεδο των Πανελληνίων που έδωσα στους μαθητές μου την εβδομάδα που πέρασε. Το συνιστώ σε όλα τα παιδιά που τελείωσαν το 1ο Κεφάλαιο.

Διαγώνισμα Ταλαντώσεις – Οκτώβρης 2012

Καλή Επιτυχία!

18 comments on “Διαγώνισμα Γ Λυκείου – Ταλαντώσεις

      • μηπως μπορειτε σας παρακαλω να μας δωσετε μια υποδειξη για το (β) ερωτημα του 4ου θεματος; πως θα βρουμε το πλατος;

        Μου αρέσει!

      • Αρχικά το σύστημα ισορροπεί, άρα κάνεις συνθήκη ισορροπίας και βρίσκεις την επιμήκυνση του ελατηρίου ( μην ξεχάσεις να βάλεις και την τάση του νήματος).

        Κόβω το νήμα και ξεκινά από την ακραία θέση (αφού δεν έχει αρχική ταχύτητα) να εκτελεί αατ. Βρίσκεις την θέση ισορροπίας της ταλάντωσης με την συνθήκη ισορροπίας ( Fελ = Wx) .

        Αν προσθέσεις τις 2 επιμηκύνσεις που βρήκες παραπάνω θα έχεις το πλάτος της ταλάντωσης (προφανές είναι ότι το σχήμα θα σε βοηθήσει) !

        Μου αρέσει!

      • Για το ερώτημα (γ) απλά θα κάνεις την Α.Δ.Ο. βάζοντας την Ορμή του συσσωματώματος μηδέν μετά την κρούση. Με την ΑΔΕΤ είναι εύκολο να βρεις την ταχύτητα ταλαντούμενου σώματος στην θέση πριν την κρούση ώστε να την βάλεις στην Α.Δ.Ο.

        Για το ερώτημα (δ) αρκεί να κάνεις το σχήμα, να σχεδιάσεις την νέα Θέση Ισορροπίας για το συσσωμάτωμα και να λάβεις υπόψη ότι η θέση μετά την κρούση είναι ακραία θέση ( αφού η ταχύτητα είναι μηδέν). Αν κάνεις το σχήμα προσεκτικά θα μπορέσεις εύκολα να βρεις το νέο πλάτος. Προφανώς πρέπει πρώτα να υπολογίσεις την συμπίεση του ελατηρίου με τις συνθήκες ισορροπίας στην ΘΙΤ πριν και μετά την κρούση.
        Ελπίζω να σε βοήθησα…

        Μου αρέσει!

    • Λοιπόν για την ταχύτητα συμφωνούμε έτσι είναι. Τώρα για το πλάτος. Στην ΘΙΤ του συσσωματώματος το ελατήριο είναι συμπιεσμένο κατά Δl’ = 0.125 m. Στην αρχική ΘΙΤ της μιας μάζας το ελατήριο είναι συσπειρωμένο κατά Δl = 0,05 m. Αφού η κρούση γίνεται στην θέση x = 0,15 m και έχω ακινητοποίηση εκεί είναι και η ακραία θέση. Άρα το νέο πλάτος Α’ = 0,125 – 0,05 + 0,15 = 0,225 m. Κάνοντας ένα σχήμα θα το δεις…

      Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα,

    για το Θέμα 3 για αρχή θα πρέπει με τον Νόμο του Ohm να να βρεις το ρεύμα που διαρρέει το πηνίο στην αρχή. Αυτό θα είναι και το μέγιστο ρεύμα των ηλεκτρικών ταλαντώσεων που θα ξεκινήσουν με την μεταφορά του μεταγωγού στην θέση Β. Στην συνέχεια εύκολα μπορείς να γράψεις και τις χρονικές εξισώσεις. Ο οπλισμός που θα αποκτήσει θετικό φορτίο με τον πρώτο μηδενισμό του ρεύματος θα είναι ο κάτω, εκεί πηγαίνει το ρεύμα όταν ξεκινά η ταλάντωση. Τα υπόλοιπα βγαίνουν εύκολα.

    για το Θέμα 4ο δες προηγούμενα σχόλια μου.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε