Επαναληπτικά θέματα Φυσικής Α Λυκείου

Δημοσιεύω μια συλλογή από ασκήσεις και προβλήματα από διάφορα Διαγωνίσματα Φυσικής Α Λυκείου.

Είναι ταξινομημένα σε Θέμα Β,Γ,Δ. Τα συνιστώ σε όλα τα παιδιά της Α Λυκείου που διαβάζουν Φυσική για τις εξετάσεις τους.

Βέβαια η ύλη είναι κυρίως στην μηχανική μιας και τα ηλεκτρικά κυκλώματα είναι εντός εξεταστέας ύλης σε λίγα σχολεία.

Επαναληπτικά Θέματα Μηχανικής Α Λυκείου

31 comments on “Επαναληπτικά θέματα Φυσικής Α Λυκείου

      • Σας ευχαρίστω πολύ εντάξει δεν πείραζει που δεν τις έχετε ηλεκτονικά αν και τις ήθελα δεν πειραζει και παλι σας ευχαριστώ

        Μου αρέσει!

      • συγνωμη και παλι για την ενοχληση μηπως τουλαχιστον μπορειτε να μου απαντησετε σε δυο ασκησεις που δυσκολευομαι;; στο θεμα 3 την 5 και στο θεμα 4 την 7 και παλι ευχαριστω

        Μου αρέσει!

      • Λοιπον απανταω από εδώ λιγο συνοπτικά.
        Για το Θεμα 3 είναι μια κλασσική άσκηση ελεύθερης πτώσης. Γραψε τις εξισώσεις της ελεύθερης πτώσης για το υψος (κατακορυφη μετατόπιση ) και την ταχύτητα, ετσι απαντας τα πρώτα ερωτήματα. Για το τελευταίο ερώτημα απλά σκεψου οτι η επιτάχυνση ενός σώματος στην ελεύθερη πτώση ειναι ίδια για κάθε σώμα ατομική ίδιο τοπο (επιτάχυνση της βαρύτητας ).

        Για το 4ο Θέμα τώρα.
        (α ) Σκεψου τον ορισμό της Ισχύος δύναμης (έργο / χρόνο ).
        Στην συνεχεια ανελυσε την δυναμη σε δυο κάθετες συνιστωσες μια παράλληλη στο κεκλιμενο και μια κάθετη. Το έργο της Θα σου δώσει και το μέτρο της. Σχεδιασε και τις υπολοιπες δυνάμεις ( N, T, B). Και το βάρος θέλει ανάλυση.
        Μετά είναι απλά τα πράγματα.
        Χρησιμοποίησε το ΘΜΚΕ για τα επομενα ερωτήματα

        Μου αρέσει!

      • Συγνώμη ξανά για την ενόχληση τελευταία φορά που θα σας ζητήσω την βοήθεια σας στο θέμα 3 στην 9 το δ και το ε για να κανω το διαγραμμα χρειαζομαι εξισωση πως θα την κανω;; και στο θεμα 2 στην 12 θεωρούμε την Εμηχ σταθερη για ολα τα σώματα;; ευχαριστώ

        Μου αρέσει!

      • Λοιπόν για το Θέμα 3 (9)

        Για αρχή η κίνηση έχει δύο στάδια. Επιταχυνόμενη κίνηση μέχρι την στιγμή t = 2 s και επιβραδυνόμενη μετά. Άρα το διάγραμμα u-t θα έχει θετική κλίση μέχρι την στιγμή t=2 s και μετά αρνητική κλίση.

        Αφού έχεις βρει την ταχύτητα την t=2 s, αρκεί να βρεις την επιβράδυνση από εκεί και στο εξής και με τις εξισώσεις κίνησης της επιβραδυνόμενης να βρεις την ταχύτητα για Δt=6 s, θεωρώντας ως αρχική ταχύτητα της επιβραδυνόμενης κίνησης εκείνη της στιγμής t=2 s.Έτσι θα έχεις και την ταχύτητα για t = 8 s. Στην συνέχεια με το εμβαδόν βρίσκεις και την μετατόπιση.

        Για το Θέμα 2 (12)

        έχουμε μια όμορφη εφαρμογή της ΑΔΜΕ (K+U = E). Στην βάση έχει μόνο κινητική ενέργεια που είναι ίση με την Ε, μιας και εκεί είναι το σημείο μηδενικής δυναμικής ενέργειας. Επίσης στα σημεία Γ και Ε έχεις την ίδια Δυναμική Βαρυτική και την ίδια Κινητική ( σημεία σε ίδιο ύψος). Για σκέψου λίγο και εφάρμοσε την ΑΔΜΕ. Μην ξεχνάς ότι η Ε είναι σταθερή σε όλη την διάρκεια της κίνησης.

        Μπορείς να με ρωτάς όσες φορές θες σε ότι απορία έχεις, όταν βρίσκω χρόνο θα σου απαντάω.

        Μου αρέσει!

  1. Γεια σας! Να σας πω μπορειτε να μου πειτε στο θεμα 2 της σωστες επιλογες στις ασκησεις 2,3,8,9,10,11,13,14,15,16? και δυσκολευομαι στην ασκηση 4 του 2ου θεματος! πως πρεπει να το λυσω για μα μου βγει η σωστη απαντηση?

    Μου αρέσει!

    • Λοιπόν στα γρήγορα απαντάω:

      2 (β – Νόμος Νεύτωνα) , 3 (δες την κλίση των ευθειών, μεγάλη κλίση σημαίνει και μεγάλη ταχύτητα) , 8 (γ – Νόμος Νεύτωνα), 9 (β, κρατάμε ακίνητη την τσάντα) 10 ( β, εφαρμογή της ΑΔΜΕ με Ε=Κ στο έδαφος) , 11 (γ – Νόμος Νεύτωνα) , 13 (γ, P = Fu) , 14 (α, Τ = μΝ , ΣFy = 0 στις δύο περιπτώσεις για να βρεις τα διαφορετικά Ν) , 15 ( Λ,Λ,Σ,Σ,Λ) , 16 (α – ΘΜΚΕ , β – ΘΜΚΕ)

      Για την άσκηση 4 η απάντηση είναι η (γ).

      Η σκέψη είναι απλή. Αναλύεις την F σε δύο συνιστώσες και πέρνεις ΣFy = 0 για να βρεις την Ν σε κάθε περίπτωση. Μετά Τ = μΝ.

      Μου αρέσει!

  2. Γεια σας! Θα σας ηταν ευκολο να μου απαντησετε την ασκηση 6 του 3ου θεματος;; Γιατι με δυσκολευει διοτι δεν μου δινει την μαζα.. Και με ποιους τυπους θα δουλεψω;;

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα, λοιπόν σχεδίασε δυναμεις, παρε νόμο Νεύτωνα και αντικατεσθησε τις δυναμεις με τους τύπους τους, η μάζα θα απλοποιηθει και θα κανεις την δουλειά σου. Σκεψου ότι η τριβη ειναι μ Ν και οτι το Ν είναι ισο με την y συνιστώσα του βάρους, απο την συνισταμενη στον κατακορυφο άξονα να είναι μηδέν.

      Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα, απαντάω λίγο για την λύση γιατί δεν την έχω σε ηλεκτρονική μορφή.

      (Α) Βρες την επιτάχυνση σχεδιάζοντας δυνάμεις και με τον 2ο Νόμο Νεύτωνα. Χρησιμοποίησε τον ορισμό της τριβής προφανώς. Με τις εξισώσεις κίνησης για τα x, υ απαντάς στα 2 πρώτα ερωτήματα για t= 2s. Το έργο της τριβής το βρίσκεις με τον τύπο του έργου αφού ξέρεις μετατόπιση και την δύναμη της τριβής, μην ξεχάσεις να βάλεις (-) πρόσημο.

      (Β) Κλασσικό ΘΜΚΕ ή ΑΔΜΕ ( δεν υπάρχει τριβή εδώ άρα ισχύει και αυτή). Απλά μην ξεχάσεις ότι έχεις και αρχικά κινητική ενέργεια που την βρίσκεις με την ταχύτητα του προηγούμενου ερωτήματος. Ξέρεις και το ύψος του κεκλιμένου, άρα όλα καλά γιατί μπορείς να βρεις βαρυτική δυναμική στην αρχική θέση.

      Μου αρέσει!

  3. Γεια σας! θα σας ηταν ευκολο να μου πειτε στο 3ο θεμα ασκηση 3 ποσο βγαινει η ταχυτητα περιπου και επισης την απαντηση οσον αγορα το β ερωτημα.. πως πρεπει να δουλεψω? πρεπει να βρω την επιταχυνση και υστερα το χρονο; και μετα να παρω τον Δχ=1/2 αt(τετραγωνο); Ή να κανω ΘΜΚΕ? Οταν βρητε χρονο απαντηστε μου! 🙂

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα Ιωάννα,

      Νομίζω ότι ξέρεις την λύση, γενικά με τον 2ο Νόμο του Νεύτωνα στην συγκεκριμένη άσκηση βρίσκω την επιτάχυνση εύκολα.

      Με δεδομένη την επιτάχυνση είναι σαφές ότι μπορείς να πας με τις γνωστές εξισώσεις κίνησης της Ομαλά επιταχυνόμενης και να κάνεις την δουλειά σου, υπολογίζοντας την ταχύτητα και την μετατόπιση στον χρόνο που σου δίνει.

      Αφού ξέρεις την ταχύτητα (υ = αt) βρίσκεις εύκολα την Κινητική ενέργεια με τον τύπο της.

      Προφανώς αν θες να την βρεις απευθείας κάνεις και ΘΜΚΕ, αλλά δεν είναι απαραίτητο…

      Μου αρέσει!

  4. καλησπερα.στην ασκηση 7 θεμα 4.στον ορισμο της ισχυος θα βαλω το εργο της F η της συνιστωσας?στο β ερωτημα δεν ξερω τον συντελεστη τριβης πως θα βρω την τριβη?αν τον θεωρησω ιδιο με αυτον του οριζοντιου και παρω θμκε για ολη την κινηση βγαινει 0.5.ειναι σωστο?

    Μου αρέσει!

  5. Είναι προφανές ότι θα βρεις το έργο της δύναμης F , άλλωστε μόνο η οριζόντια συνιστώσα παράγει έργο η άλλη είναι κάθετη στην κίνηση. Βέβαια από τον ορισμό του έργου για την δεδομένη μετατόπιση θα βρεις την Fx συνιστώσα.

    Αφού δεν αναφέρεται ότι το κεκλιμένο και το οριζόντιο επίπεδο έχουν διαφορετικό συντελεστή ολίσθησης τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα και για τα δύο και να τον βρεις με τον τρόπο που μου προτείνεις. Βέβαια η τριβή δεν είναι η ίδια και στα δύο επίπεδα γιατί T = μΝ και το Ν είναι διαφορετικό. Δεν έχω πρόχειρους τους αριθμούς τώρα, αλλά αν κάνεις σωστά το ΘΜΚΕ θα βγει (ΔΚ = ΣW ή 0-0 = WF + WT + Wwx ή WT = -(WF + mgημφ(ΑΓ) )

    Όπου βέβαια για το WT = – μmgσυνφ(ΑΓ) – μmgS

    Μου αρέσει!

    • ευχαριστω για την απαντηση.δεν εχω καταλαβει αν για t=2 sec το σωμα βρισκεται στην θεση Γ.αν ναι και παρω δευτερο νομο και τους τυπους της ομαλα επιταχυνομενης τοτε η ταχυτητα στο Γ βγαινει διαφορετικη απο οτι με θ.μ.κ.ε.

      Μου αρέσει!

      • Η δύναμη αυτή ασκείται σίγουρα μέχρι το σώμα να φτάσει στο σημείο Γ, το λέει η εκφώνηση. Το έργο της δύναμης είναι 240 J και το έργο του βάρους είναι 300 J για την διαδρομή Α->Γ.

        Επίσης τώρα που ξαναβλέπω την άσκηση επειδή διανύει το διάστημα Α–>Γ σε 2 s μπορείς από την σχέση για την μετατόπιση στην ΕΟΕΚ να βρεις την επιτάχυνση, και γυρίζοντας πίσω να βρεις την άγνωστη Τριβή στο κεκλιμένο επίπεδο που δεν την ήξερες πριν, όπως επίσης μπορείς να βρεις και την ταχύτητα στην βάση του κεκλιμένου.

        Είναι σαφές από την εκφώνηση ότι η δύναμη F ασκείται από την θέση Α μέχρι την θέση Γ!

        Με ένα ΘΜΚΕ τελειώνει και το τελευταίο ερώτημα!!

        Μου αρέσει!

    • Καλημερα σχεδιαζεις τις δυναμεις σε καθε σωμα και την επιταχυνση. Τα σωματα θα εχουν την ιδια επιταχυνση. Γραφεις τον δευτερο νομο του νευτωνα για καθε σωμα και λυνεις το συστημα των δυο εξισωσεων με προσθεση κατα μελη. Εχεις δυο αγνωστους την ταση και την επιταχυνση.

      Μου αρέσει!

  6. Απαντήσεις στις επαναληπτικές Α λυκείου (τις επιμελήθηκε η συνάδελφος Πέννυ Περβανίδου)

    3o ΘΕΜΑ
    1. β. 5m/s2 , 0 , -4m/s2 γ. 210m

    2. α. 2m/s2 β. 48N γ. 4m

    3. α. 8Ν β. 4m/s2 γ. 32m δ. 256j

    4. α. 2m/s2 β.6Ν γ. 0,

    5. α. 40m/s β. 80m γ. 3s

    6. α. 5m/s2 β. √2 s γ. 5√2m/s

    7. β. 1m/s2 , 0 ,-2 m/s2 γ.100m

    8. α. 2Ν β. 5m/s2 γ. 10m/s ε.46m

    4o ΘΕΜΑ
    1. α. ½ β. 2m/s2 γ. 4s δ. 448j , -320j ε. 128j

    2. α. 3Ν β. -20j γ.6m/s δ. 12j

    3. α. √15m/s β. √3m

    4. Α) α.8m/s , β. 10m , γ. -40j , Β) 144j

    5. α. √3/5 β. 4√2m/s γ. 3s

    6. α. 16j β. -6j γ. 2m/s

    8. α. 4Ν β. 16j γ. √148m/s δ. 16√148W

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα, απαντάω λίγο γενικά. Είναι μια άσκηση εφαρμογής της ΑΔΜΕ. Στο χαμηλότερο σημείο της κίνησης η βαρυτική δυναμική ενέργεια είναι μηδέν και η κινητική ενεργεία είναι μέγιστη. Σε κάθε σημείο έχουμε διατήρηση της μηχανικής ενέργειας Ε=K+U.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε