1ο Σετ Ασκήσεων – Μηχανικές Ταλαντώσεις!

Και για να μην νομίζουμε ότι Φυσική και παραλία δεν πάνε μαζί. Ακολουθεί το 1ο Σετ Ασκήσεων στις Μηχανικές Ταλαντώσεις, για τις διακοπές του Αυγούστου! Με έμφαση στην θεωρία που είναι και η αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική κατανόηση της Ύλης! 

Κατεβάστε το εδώ :  1ο Σετ Ασκήσεων ΑΑΤ

Κατεβάστε (αφού προσπαθήσετε όλα τα θέματα) τις λύσεις εδώ:

 1ο Σετ Ασκήσεων Α.Α.Τ. – οι Λύσεις

18 comments on “1ο Σετ Ασκήσεων – Μηχανικές Ταλαντώσεις!

    • Καλησπέρα, λοιπόν έχουμε ένα σώμα που εκτελεί αατ με πλατος Α. Αν διπλασιασουμε την μάζα χωρις να αλλάξουμε το πλάτος τότε θα αλλάζει η περίοδος (δες τον τύπο της). Η σταθερα επαναφοράς δεν αλλάζει γιατί είναι ίση με την σταθερά του ελατηρίου. Η ενέργεια επίσης δεν αλλάζει γιατί δεν αλλάζει το πλάτος και το ελατήριο. Μένει να καταλάβεις την αλλαγή στην περίοδο. Για δες λοιπόν τι Θανάσης συμβεί…

      Αρέσει σε 1 άτομο

    • Καλησπέρα, φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στα πολλαπλής επιλογής…
      για την (9) έχω ένα διάγραμμα ταχύτητας – χρόνου. Την χρονική στιγμή t4 η ταχύτητα είναι μηδέν, άρα έχω μέγιστη απομάκρυνση, οπότε μέγιστη δύναμη επαναφοράς.
      για την (10) έχω ένα διάγραμμα επιτάχυνσης – χρόνου. Την χρονική στιγμή t2 έχω μέγιστη επιτάχυνση, άρα μηδενική ταχύτητα, οπότε μηδενική ορμή.

      Αρέσει σε 1 άτομο

  1. καλησπέρα,
    στην ασκηση 9 (….Η ενέργεια Ε2 που προσφέραμε για να εκτρέψουμε το σώμα Β είναι)

    ποιος προσφέρει την ενέργεια, κάποιος ασκώντας μια δύναμη F;

    αν συζητήσουμε για την ενέργεια της ταλάντωσης είναι σίγουρα ίση.

    αν συζητήσουμε για την ενέργεια που προσφέρει κάποιος (μέσω του έργου μιας εξωτερικής δύναμης) τοτε αυτη + το έργο του βάρους δίνουν μαζί την ενέργεια ταλαντωσης. ομως το έργο του βάρους στις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικό άρα και η ενέργεια που προσφέρει κάποιος είναι διαφορετική

    αρα μήπως η διατπυπωση » Η ενέργεια που προσφερθηκε » είναι καλύτερη?

    ευχαριστω

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Γιατί στην άσκηση 23 το δ είναι σωστό;
    Αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση που το σύστημα μάζα ελατήριο βρίσκονται σε οριζόντιο δάπεδο; Στο συγκεκριμένο θέμα μου βγαίνει πως η ενέργεια της ταλάντωσης είναι ίση με το έργο του βάρους, το έργο της εξωτερικής δύναμης αλλά και με το -kΔlx (το οποίο προέκυψε από το 0,5κ(Δl+x)^2 όταν υπολόγιζα το έργο της Fελ.)

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε